Algemeen

Een van de activiteiten die je met je corgi kunt doen is showen. Bijna elk weekend worden in Nederland wel tentoonstellingen georganiseerd. Meedoen met je hond kan een gezellige activiteit zijn. Je bent samen met je hond actief en ontmoet andere corgi eigenaren.

Het is handig om voorafgaand aan deelname een ringtraining cursus te volgen. Je hond moet netjes aan de linkerkant kunnen draven en kunnen stilstaan. Ook moet de hond het toelaten door de keurmeester te worden betast en zijn gebit tonen.

Bij het showen wordt een dun showriempje gebruikt dat niet kan afknellen bij de hals. De hond moet er verder netjes en schoon uitzien.

Opgave en showagenda

Voor informatie over de agenda van en het opgeven voor tentoonstellingen kun je de volgende sites bezoeken:

Meer informatie

Tijdens HOND2022 introduceerde de Raad van Beheer een nieuwe, informatieve brochure over het showen van je hond. De brochure vertelt heel praktisch hoe het showen in Nederland en daarbuiten in zijn werk gaat.

De brochure gaat in op onderwerpen als kynologenclubs, kynologisch instructeurs en diverse vormen van hondensport. Daarnaast wordt natuurlijk uitgebreid in gegaan op het fenomeen hondenshow: hoe werkt een keuring, hoe doe je mee en hoe kwalificeer je je? Waar let een keurmeester op: uiterlijk in relatie tot de rasstandaard, maar ook op hoe de hond beweegt, of hij sociaal is en of hij helemaal geschikt is voor de functie waarvoor hij is gefokt (‘fit for function’). En dan is daar ook nog de X-factor, de ongrijpbare uitstraling die sommige honden kunnen hebben en die maakt dat ze positief opvallen.

Het hoogste dat je kunt bereiken in een tentoonstelling is Best In Show worden: hoe je dat voor elkaar krijgt, beschrijft de brochure eveneens. Tot slot wordt een hele lijst veelgebruikte termen in de keuringsring uitgelegd, zodat de bezoeker ook op dat gebied wat meer inzicht krijgt.

De brochure staat op de site van houdenvanhonden.nl.

Toppercompetitie

De NWCC heeft al jaren de toppercompetitie voor showhonden van NWCC leden. Bij elke CAC show kan je hond punten verdienen. De eigenaren van de beste reu en teef van de cardigans en pembrokes ontvangen een leuke prijs. Voor de competitie van 2021 was dit een ingelijste foto van elke topper.

De puntentelling van de toppercompetitie wordt handmatig bijgehouden. De puntentelling kun je vinden onder “ reglementen”. Daarbij is het tevens zo dat alleen de 5 beste resultaten van een kalenderjaar meetellen.

in 2022 heeft de Raad van Beheer ook een showcompetitie geïntroduceerd: de WOW competitie. WOW staat voor Winner Of Winners. De puntentelling is simpeler dan die van de toppercompetitie en aan de WOW competitie doen alle honden mee, die in Nederland aan een CAC show deelnemen. Ook tellen alle bezochte shows van een kalenderjaar mee. Elke deelnemende hond ontvangt de einduitslag op zijn account op mijnrvb.nl. Meer informatie over de WOW competitie vind je op raadvanbeheer.nl en op showresultaten.nl.

Toppers 2022: eindstand

Cardigans

Reuen:

A Man For All Seasons Grande Sogno      W. Anadiotis              69 (5)

Vinz Vargas vd Milligenhof                         B.Schoonen               56 (4)

Toby                                                                 A. de Koning              37 (3)

Teven:

Doubletroubels Myfanwy                           S.Kemperman           96 (5)

My Dearest Milyes Angel                            C.Daan                       65 (5)

Blessed Breanna From Cardiville             R.Post                         53 (5)

 

Pembrokes:

Reuen:

Aikemuno Zherar                                        J. Snijder                    119 (5)

Kingston iz Byrshtunovogo Kraju           I.v.Lieshout                90 (5)

Peasantry Happy Highland Dancer        H.Oudhoff                  75 (5)

Teven:

Sally Des Salines De Goupil                       J.v.Mastrigt             109 (5)

Flowing Touch Of Greatness                     C.V.Voorthuysen      89 (5)

O’Livia o’r Tirroedd Isel                             Y.Gouweleeuw          86 (5)