Algemeen

Een van de activiteiten die je met je corgi kunt doen is showen. Regelmatig worden in Nederland tentoonstellingen georganiseerd. Meedoen met je hond kan een gezellige activiteit zijn. Je bent samen met je hond actief en ontmoet andere corgi eigenaren.

Het is handig om voorafgaand aan deelname een ringtraining cursus te volgen. Je hond moet netjes aan de linkerkant kunnen draven en kunnen stilstaan. Ook moet de hond het toelaten door de keurmeester te worden betast en zijn gebit tonen.

Bij het showen wordt een dun showriempje gebruikt dat niet kan afknellen bij de hals. De hond moet er verder netjes en schoon uitzien.

Opgave en showagenda

Voor informatie over de agenda van en het opgeven voor tentoonstellingen kun je de volgende sites bezoeken:

Meer informatie

Tijdens HOND2022 introduceerde de Raad van Beheer een nieuwe, informatieve brochure over het showen van je hond. De brochure vertelt heel praktisch hoe het showen in Nederland en daarbuiten in zijn werk gaat.

De brochure gaat in op onderwerpen als kynologenclubs, kynologisch instructeurs en diverse vormen van hondensport. Daarnaast wordt natuurlijk uitgebreid in gegaan op het fenomeen hondenshow: hoe werkt een keuring, hoe doe je mee en hoe kwalificeer je je? Waar let een keurmeester op: uiterlijk in relatie tot de rasstandaard, maar ook op hoe de hond beweegt, of hij sociaal is en of hij helemaal geschikt is voor de functie waarvoor hij is gefokt (‘fit for function’). En dan is daar ook nog de X-factor, de ongrijpbare uitstraling die sommige honden kunnen hebben en die maakt dat ze positief opvallen.

Het hoogste dat je kunt bereiken in een tentoonstelling is Best In Show worden: hoe je dat voor elkaar krijgt, beschrijft de brochure eveneens. Tot slot wordt een hele lijst veelgebruikte termen in de keuringsring uitgelegd, zodat de bezoeker ook op dat gebied wat meer inzicht krijgt.

De brochure staat op de site van houdenvanhonden.nl.

Toppercompetitie

De NWCC heeft al jaren de toppercompetitie voor showhonden van NWCC leden. Bij elke CAC show kan je hond punten verdienen. De eigenaren van de beste reu en teef van de cardigans en pembrokes ontvangen elk jaar een leuke prijs.

De puntentelling van de toppercompetitie kun je vinden onder “ reglementen”. Bij de puntentelling sluit de club met ingang van 1 januari 2023 aan bij de systematiek van de WoW competitie van de raad van Beheer. In 2022 heeft de Raad van Beheer namelijk een showcompetitie (voor individuele honden en kennels) geïntroduceerd: de WOW competitie. WOW staat voor Winner Of Winners. De puntentelling is eenvoudig en aan de WOW competitie doen alle honden mee, die in Nederland aan een CAC show deelnemen. Ook tellen alle bezochte shows van een kalenderjaar mee. Elke deelnemende hond ontvangt de einduitslag op zijn account op mijnrvb.nl. Aan het einde van het kalenderjaar wordt een certificaat uitgereikt (per email). Meer informatie over de WOW competitie vind je op raadvanbeheer.nl en op showresultaten.nl. De NWCC toppercompetitie gebruikt de telling van de WoW competitie maar geldt uiteraard alleen voor showhonden van leden van de club.

Toppers 2023: Stand t/m Maastricht 2023
Cardigan reuen
TobyA. de Koning58 (4)
Bronant Early WinterR. Post51 (5)
Gaele Corgi From The UnderstableA. Bergsma20 (4)
Cardigan teven
Laffy Taffy Grande SognoW. Anadiotis100 (5)
Resemblance Dame AbbeyL. v. Someren40 (5)
Hopeful Havana vd MilligenhofP. ten Ham20 (1)
Kelly Keen vd MilligenhofJ. Schrijver20 (1)
Pembroke reuen
Peasantry Happy Highland DancerH. Oudhoff57 (5)
Aikemuno EverestJ. Snijder53 (4)
Aikemuno ZherarJ. Snijder45 (2)
Pembroke teven
Sophistic Dream o’r Tirroedd IselY. Gouweleeuw76 (4)
Haya Of The Jolly JumpersI. Verhoeven67 (5)
O’Livia o’r Tirroedd IselY. Gouweleeuw58 (4)
Winnaars van de Toppercompetitie 2022

Cardigan

Beste reu: A Man For All Seasons Grande Sogno – W. Anadiotis

Pembroke

Beste reu: Aikemuno Zherar – J. Snijder

Cardigan

Beste teef: Doubletroubel’s Myfawnwy – S. Kemperman

Pembroke

Beste teef: Sally Des Salines De Goupil – J. van Mastrigt