Een pup opvoeden is leuk en spannend! Overweegt u een Pembroke of Cardigan op te nemen in uw gezin, dan is het belangrijk om na te denken over de opvoeding. Denk hierbij aan de zindelijkheidstraining, socialisatie, verzorging en verdere training die u kunt volgen bij een goede hondenschool.

Socialisatie en training

In het begin kost het veel tijd om uw pup in uw dagelijks leven te socialiseren, maar de winst is daarna gigantisch! Neem uw pup mee de straat op, in de auto, naar de dierenarts en laat uw pup wennen aan andere mensen, kinderen en dieren. Denk hierbij vooral na over welke plekken en situaties later ook vaker gaan voorkomen in zijn of haar leven. Deze kunt u van jongs af aan al aanleren en socialiseren bij een pup. Laat uw pup rustig wennen aan dergelijke situaties en ondersteun uw pup hierin.

Naast de socialisatie kunt u met uw pup op jonge leeftijd al gaan trainen. Ga vooral naar een goede en erkende hondenschool of kynologenvereniging waar u puppycursus kunt volgen. Naast trainen is dit een goede plek om uw hond te kunnen socialiseren met andere mensen, omgevingen en honden.

Verzorging

Een jonge pup is nog wat gevoeliger dan een volwassen hond. Het is daarom belangrijk om in de eerste weken de pup te laten wennen aan uw dierenarts. Met 9 weken is het belangrijk dat uw pup zijn tweede enting ontvangt bij uw dierenarts (dit zal later een jaarlijkse enting zijn of titeren). Tevens kan uw dierenarts u informeren over ontwormen, vlooien en teken bestrijding en andere vragen over de medische verzorging.

In de vacht- en nagelverzorging is het belangrijk om de pup te laten wennen aan een borstel en een nageltangetje of elektrische nagelvijl (kan ook bij een trimsalon). Doe dit spelenderwijs en rustig. De Welsh Corgi heeft een dubbele vacht en zal na ongeveer één jaar gaan verharen (ruiperiodes). In deze tijd is het handig om te borstelen en uw hond een keer te wassen met shampoo. Als een ruiperiode voorbij is, heeft de vacht verder ook weinig verzorging nodig.

Pup informatieboekje

Om u op weg te helpen bij uw zoektocht naar een pup en de verzorging daarvan, heeft de NWCC een Pup informatieboekje gemaakt. In december 2023 is een nieuwe druk uitgekomen. In dit boekje vindt u allerlei informatie over beide rassen, de club en de aankoop en verzorging van een pup.  Alle geïnteresseerden kunnen dit boekje bestellen in het winkeltje om het op papier te ontvangen. Nieuwe leden ontvangen het boekje als welkomscadeau (met in gang van 2024). Voor vragen en meer informatie kunt u ook terecht bij clubwinkel@nwcc.nl.