De Pembroke is een pittige en energieke hond. In zijn werk, het drijven van vee, is hij actief, waakzaam en zeer zelfverzekerd. Daar toont hij dan ook zijn moed en uithoudingsvermogen. Als huishond is hij intelligent en pikt hij snel dingen op; leergierig. De Pembroke is erg gehecht aan zijn gezin, maar wil wel met respect behandeld worden. De Pembroke neemt zijn rol in het gezin altijd vrij serieus namelijk.

Zowel de Cardigan als de Pembroke worden gekenmerkt door hun trouw en waakzaamheid. Ze zijn beide leergierig, attent en bereid om voor de baas te werken. Ze doen dat met plezier en hebben vaak een pittig karakter. De Cardigan en de Pembroke verschillen ook in karakter enigszins van elkaar. Pembrokes zijn in het algemeen wat serieuzer en iets pittiger. Cardigans zijn wat ‘kwajongensachtiger’ en mogen graag de clown uithangen.

De verschillen tussen de Cardigan en Pembroke in gedrag en karakter zijn globaal. De beide rassen zijn nog tot 1934 door elkaar gefokt, wat maakt dat gedrag en karakter nog veel op elkaar kunnen lijken.

Volgens de rasstandaard is de Welsh Corgi Pembroke: ‘Vrijmoedig, voor zijn taak berekend. Hij is vlot en vriendelijk; nooit zenuwachtig of agressief. Hij is stoer, levendig, actief; geeft de indruk van kracht en uithoudingsvermogen in een klein lichaam.’