De Cardigan is levendig en actief maar ook waaks. Hij is intelligent en leert graag. Is hij aan het werk tussen de koeien is hij gehard en moedig. Een Cardigan heeft normale beweging nodig en is daarna in huis vrij rustig. Hij heeft veel uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. De Cardigan heeft een apart gevoel voor humor. Is de Cardigan eenmaal volwassen dan is hij geschikt voor veel onderdelen in de hondensport zoals Gedrag en Gehoorzaamheid, behendigheid en speuren.

Zowel de Cardigan als de Pembroke worden gekenmerkt door hun trouw en waakzaamheid. Ze zijn beide leergierig, attent en bereid om voor de baas te werken. Ze doen dat met plezier en hebben vaak een pittig karakter. De Cardigan en de Pembroke verschillen ook in karakter enigszins van elkaar. Pembrokes zijn in het algemeen wat serieuzer en iets pittiger. Cardigans zijn wat ‘kwajongensachtiger’ en mogen graag de clown uithangen.

De verschillen tussen de Cardigan en Pembroke in gedrag en karakter zijn globaal. De beide rassen zijn nog tot 1934 door elkaar gefokt, wat maakt dat gedrag en karakter nog veel op elkaar kunnen lijken.

Volgens de rasstandaard is de Welsh Corgi Cardigan: ‘Alert, actief en intelligent. Hij is evenwichtig en niet schuw of agressief. Hij toont zich krachtig met een groot uithoudingsvermogen.’